La nova aplicació web 3.0 Smartyplanet -xarxa de sensors- ja és una realitat

Aplicacions Dijous 14-03-2013
La nova aplicació web 3.0 Smartyplanet -xarxa de sensors- ja és una realitat Smartyplanet Aplicació de Sensors
Després d'un intens procés de desenvolupament del projecte SmartyPlanet, per fi ja és una realitat i ja s'ha començat a implantar en diverses empreses i organismes oficials.
Aquest projecte ha suposat un repte per a nosaltres per la seva tipologia, ja que es tracta d'una aplicació web que recull i combina dades a temps real de dispositius remots autosuficients, que permanentment estan connectats a la xarxa. És una aplicació web de control sensorial que permet parametritzar, visualitzar i controlar diversos valors registrats per la xarxa de sensors SmartyPlanet, instal·lada en punts remots del territori o ubicacions concretes dins de les empreses.
  L'aplicació Smartyplanet té diferents solucions verticals, que en el seu llançament són: 
 • SmartySnow:
  control de la neu i de la climatologia, tensió en malles anti-allaus… creada per a estacions d'esquí i medi ambient.
 • SmartyRiver: 
  control de crescudes de rius, nivells de tancs i climatologia. Dissenyat per a càmpings i departaments de medi ambient.
 • SmartyBiomass:
  control de nivells de tolva per a la biomassa, comptadors de calories, tancament de portes, control de presència.
Arantec Enginheria és l'empresa propietària de l'aplicació, ubicada a Vielha; aquesta, continua desenvolupant noves aplicacions sensorials que permetran registrar i controlar molts més valors.
A Axon hem creat l'aplicació web de visualització i la passarel·la que s'encarrega de recollir les dades generades pels sensors; un cop recollides aquestes dades, són mostrades de forma visual sobre l'aplicació web, mitjançant uns "widgets", que nosaltres anomenem "Smartys".

L'aplicació havia de ser àgil, i permetre que les dades fossin de fàcil anàlisi i gestió, alhora també havia de ser una eina robusta i escalable per a futures aplicacions. Tots els mòduls es van realitzar completament a mida, els nostres dissenyadors i caps de projecte van realitzar un intens estudi de la usabilitat de l'aplicació web per a fer fàcil aquest accés al contingut, dotant-li d'una bona compreensió per a qualsevol usuari, sense necessitat de tutorials o manuals d'ús. Aquesta eina s'ha desenvolupat amb el framework de PHP Symfony2, que garenteix la seguretat, fiabilitat i escalabilitat en aplicacions robustes. 
Sense voler, ens hem vist inmersos en un projecte de web 3.0, hem creat un entorn on els dispositius i usuaris intercanvien dades, les processen i fins i tot són capaços de generar nova informació si és necessari.
  L'aplicació web 3.0 consta de:
 • Smartys (o widgets) que ens mostren les dades de forma visual, podent seleccionar quins mostrar a la pantalla d'inici.
 • Gràfiques dinàmiques de valors registrats.
 • Mòdul de mapa sinòptic i de Google Maps on s'ubiquen les estacions de sensors.
 • Mòdul d'estacions de sensors segons ubicacions geogràfiques.
 • Avisos i alarmes que es poden crear de forma dinàmica, segons valors registrats.
 • Mòdul d'informes.