Què és el disseny web responsive?

Disseny web Dijous 18-06-2015
Què és el disseny web responsive? disseny web responsive
El disseny responsive de pàgines web, —també anomenat disseny sensible, adaptatiu o responsiu— és un nou enfoc que suggereix que el disseny i estructura d'una pàgina web pugui adaptar-se a la gran majoria de tamanys de pantalla, des d'una mesura mínima de pantalla –com per exemple els telèfons mòbils en posició vertical i horitzontal, fins a una mesura màxima, com per exemple: un monitor– i evidentment sense obviar les tauletes (iPad i tauletes Android) amb tota la seva varietat de tamanys, ressolucions i els seus dos tipus d’orientació (horitzontal i vertical).

El disseny web responsive s'adapta a l’amplada dels dispositius, independentment de la seva ressolució i tamany, i cada cop més la propagació dels telèfons mòbils i tauletes fa que la diversitat de formats de pantalla vagi en augment. I cal donar molta importància a aquests dispositius, perquè la tendència en realitzar recerques al web i la nostra manera de conectar-nos, està desbancant la utilització de l’ordinador.

Quantes versions de la meva pàgina web he de tenir?


Amb el disseny web responsive, no és necessari tenir quatre o cinc versions de la teva pàgina web, seria una inversió innecessària i costosa, tant per l’execució com pel seu manteniment i ampliacions futures.
El disseny web responsive permet disposar d’una sola estructura de dades, i segons el dispositiu les mostrarem d’una manera o d’una altra mitjançant CSS Media Queries.
És evident que tot el que podem mostrar en un monitor, no podem mostrar-ho exactament en un telèfon mòbil per raons lògiques d’espai, per tant, mostrarem una versió mes reduïda reorganitzant elements: menús mes accessibles, reducció de tamanys de les imatges, canvi de tamanys de texts, eliminació d’elements de menor importància… tot això amb la finalitat de tener una millor experiencia de navegació i alhora una càrrega mes ràpida.

Es pot guanyar posicionament amb el disseny web responsive?


Evidentment que sí, amb el disseny web responsive millorarem significativament el SEO –la nostra posició en els resultats de cerca a Google–, i si tenim en compte que el nostre web es veu de forma correcta en el major nombre de dispositius possible, generarem més tràfic en aquests i per tant, més posicionament.
Cal destacar que les búsquedes des de telèfons mòbils són diferents respecte les que es realitzen amb ordinadors, per tant és indispensable tenir el web responsiu per tal de millorar el seu posicionament allí.
Des del dia 21 d’abril de 2015, Google prioritza el rànking de les pàgines web responsives respecte les que no ho són, per tant, si la teva competència ja té la seva pàgina web responsiva, i tu encara no disposes d’aquesta tecnologia/tècnica, el teu competidor escalarà nivells per sobre teu

Actualment, pensar en disseny de pàgines web ja va intrínsicament lligat amb pensar en disseny responsive. Representa un canvi molt important de concepte sobre com es construiran les pàgines web durant la pròxima dècada.

Ja no és moment de pensar en pàgines, sinó en dispositius.