Diferències entre Wordpress (i altres CMS) amb desenvolupament web a mesura

Programació Divendres 30-11-2018
Diferències entre Wordpress (i altres CMS) amb desenvolupament web a mesura Wordpress vs desenvolupament a mesura

Segurament ja coneguis Wordpress i potser saps per què serveix. Però si no coneixes aquesta eina, Wordpress és un CMS ("Content Management System" per les sigles en anglès, és a dir, un "Sistema de Gestió de Contingut").

Un CMS és un Software que proporciona al desenvolupador web un entorn per gestionar i controlar un determinat lloc web. És a dir, ofereix solucions que faciliten la creació i gestió d'una web.

Les característiques principals o bàsiques d'un CMS es poden resumir en tres punts:

  1. Suport per a desenvolupament web. És a dir, serveix com a suport en el moment d'iniciar una pàgina web. Ajuda a agilitzar tasques de configuració inicial del web i permet configurar connectors per a accions concretes que també faciliten la seva posada en marxa.
  2. Gestió i manteniment del lloc web. El CMS ajuda a crear i generar contingut a la pàgina web, a més de mantenir-la en ordre. Per això sol servir-se de mòduls addicionals (també anomenats "plugins"), els quals a vegades són gratuïts.
  3. Administració del contingut del web. És molt més senzill desenvolupar la web, realitzar la maquetació i fer modificacions de contingut. Està pensat per agilitzar molts processos per al tècnic que crea la web i ajudar en el manteniment del contingut a un usuari (fins i tot sense grans coneixements de desenvolupament web). Això no vol dir que amb aquesta tecnologia qualsevol pugui crear la seva pròpia web, ni de bon tros.

Els avantatges del CMS enfront d'altres tecnologies és que l'usuari no necessita una experiència tècnica avançada per a generar nou contingut, sigui crear una nova pàgina o una entrada al bloc, modificació d'imatges o contingut, etc.

En aquest cas, farem servir d'exemple el CMS més rellevant del mercat en l'actualitat. La seva gran versatilitat fa que en pocs minuts puguis tenir un instal·lat, al teu servidor, un lloc web "funcional". Un altre assumpte serà que puguis deixar-lo al teu gust, això és un assumpte més complex que requereix professionals en l'àrea del disseny i desenvolupament web.

Avantatges de l'ús d'un CMS com WordPress


Actualment existeixen molts avantatges sobre l'ús d'un CMS, però descriurem només les principals. Les que impliquen una diferència més gran respecte a altres tecnologies o formes de desenvolupament web.

Facilitat en la seva instal·lació

És tan senzill com seguir les instruccions de l'instal·lador, amb uns simples clics tindrem el nostre WordPress instal·lat i llest per funcionar. A l'hora de canviar el tema és igual de fàcil, ja que disposa al menú una opció per buscar temes en línia i instal·lar-los amb un clic.

Després haurem configurat a mida i gust de cada un, això requereix una mica més de destresa i experiència en aquesta eina pel que sol ser necessari un expert. I, sobretot, necessitarem una mica més de temps per crear un web plenament funcional, tot i això, amb una mica de paciència i una mica d'assessorament tot és possible.

Major seguretat

Cert és que els CMS estan en el punt de mira de molts perquè els descriuen com a eines poc segures i que generen molts forats de seguretat.

Res més lluny de la realitat, amb un parell de plugins de seguretat i un manteniment adequat del teu Wordpress evitaràs qualsevol mena d'atac que evitaries usant una altra tecnologia o metodologia de desenvolupament.

Ajudes per SEO

En l'àmbit del SEO, Wordpress igual que la resta de CMS disposa d'una indexació més que acceptable. A més, WordPress és el millor CMS del mercat, sense cap dubte, per gestionar el SEO de la teva web.

I per si no fos prou, pots afegir una infinitat de plugins (molt d'ells de forma gratuïta) per optimitzar qualsevol aspecte SEO on-page. Recomanem per descomptat un clàssic, SEO Yoast. Si no el coneixes, no dubtis en provar-ho ara mateix.

Múltiples usuaris

Aquesta característica és comuna en tots els CMS, podràs tenir tants usuaris com necessitis i cada un amb el seu respectiu paper. Tant si són usuaris amb rol de "super-admin", administrador normal, editor de contingut, autor del bloc, usuari normal, etc.

Menys costos


En qüestió de despeses, fer servir un CMS sol ser més econòmic que el desenvolupament a mida o amb una altra tecnologia.

Això es deu, d'una banda a l'acumulació de funcions específiques que requereix la web, en el cas de WordPress i companyia, aquesta necessitat es mitiga amb l'ús de connectors o mòduls. En canvi, amb un web a mida aquesta funcionalitat s'ha de desenvolupar segurament sense l'ajuda d'eines com connectors o, simplement, amb un ajut menor.


Desavantatges de l'ús d'un CMS com WordPress


Aquestes són els desavantatges més comuns que ens trobem en pràcticament tots els CMS actuals:

Més propensió a atacs

La diferència entre una web feta a mida i una que fa servir mòduls "estàndards" és que la primera a estar feta a mida és un entorn menys atractiu per als hackers i malfactors d'internet. No perquè pugui tenir menys vulnerabilitats, sinó perquè en ser una web amb desenvolupament personalitzat, segurament les bretxes de seguretat d'una web no sigui iguals que la següent, el que genera més feina a l'esmentat hackers.

En canvi, si una hacker troba una bretxa de seguretat en un mòdul que s'ha descarregat més gent, podrà replicar aquest atac a altres webs amb el mateix resultat. Així doncs, el seu esforç es veurà més recompensat (tenint en compte quin és el seu objectiu).

Això no vol dir que els CMS com Wordpress siguin més vulnerables, tot el contrari. Si analitzem el percentatge d'atacs efectuats contra el nombre d'atacs amb resultat reeixits per al hacker, la proporció és molt més gran en les webs desenvolupades a mida.

Menor personalització

Si necessitem una funcionalitat molt específica o "rocambolesca" pot ser que no puguem servir-nos d'un plugin per realitzar aquesta funció i requereixi un desenvolupament a mesurat. Si hi ha moltes funcionalitats especialment complexes, potser és millor realitzar un desenvolupament del web a mida. Davant el dubte sempre serà convenient consultar amb un expert per un assessorament més complet.

No tot és gratis

Determinats connectors o plantilles són de pagament, no tot és gratis amb un CMS. Es tracta, en general, d'eines internes que ofereixen solucions de gran utilitat i, encara que el preu pugui semblar alt, les prestacions que ofereixen compensen el desemborsament.

En la majoria d'ocasions, es tracta de solucions que aporten valor apreciable, ja que el seu desenvolupament íntegre seria molt més costós que el seu preu. Tot i això, sempre és aconsellable revisar les opinions i valoracions, així com les seves prestacions abans de desemborsar aquesta quantitat.

Menor optimització

Els CMS solen ser tenir un temps de càrrega de la web més gran que un desenvolupament a mida, el que per al SEO implica un desavantatge. És un resultat lògic i un cost a pagar pel fet d'estar utilitzant un model estàndard contra un personalitzat.

Com tot en aquesta vida, una solució personalitzada sempre estarà més ajustada a les necessitats i, per tant serà més eficient. Tot i això, no cal preocupar-se, ja que totes les prestacions que aporta un CMS per optimitzar el web aconsegueixen fer-la pràcticament igual d'usable que un producte a mida, per a l'usuari mitjà segurament no hi hagi cap diferència.

Manteniment continuat

Qualsevol CMS depèn de les seves plugins i mòduls instal·lats, és un sistema viu que va canviant. Tots sabem que les aplicacions d'un smartphone evolucionen i s'han d'actualitzar per adaptar-se als avenços tecnològics, no? Doncs passa el mateix amb Wordpress i altres CMS.

Un correcte manteniment és important per evitar possibles "forats" de seguretat, incompatibilitats i un altre tipus d'errors que puguin suposar un problema per a la plataforma que sustenta la teva web.

En el cas d'un producte a mida, això no passa, ja que és un desenvolupament que no té aquesta continuïtat. Justament pel fet de ser una cosa estàtica, no requereix un seguiment Tan constant, un dels seus defectes, en aquest cas suposa un avantatge en aquest aspecte.

Conclusions


Actualment, l'ús dels CMS està molt estès en el desenvolupament web, fins i tot més que el desenvolupament a mida. Per a molts desenvolupadors i dissenyadors web freelance s'ha convertit en una solució perfecta, ja que no requereix una experiència o capacitats elevades per realitzar un producte funcional. Però això es reflecteix en el resultat, segueix llegint ...

No pel fet de "ser funcional" i complir (aparentment) amb els objectius del client serà un bon producte. Males pràctiques com servir-se d'un gran nombre de plugins per cobrir mancances en desenvolupament o maquetació implica crear un "Frankenstein" que no saps quan explotarà ... O fer servir plantilles per dissimular una destresa limitada en disseny o usabilitat no té per què estar alineat amb els objectius de la web i pot generar problemes futurs de rendiment.